GRILLED SALMON WITH CREAMY DIJON MUSTARD SAUCE
Ingredients:
1) salmon fillet - 1 pc
2) salt and black pepper coarse
Dijon mustard sauce:
1) olive oil - 2 tbsp
2) honey - 1 tbsp
3) apple cider vinegar - 1 tbsp
4) dijon mustard (homemade) - 1 tsp
5) black pepper coarse
6) parsley leaves
7) cooking cream - 1/3 cup
7) holland/yellow onion - 1
8) salt
ROTI PURI CICAH SARDIN
BAHAN-BAHAN:
ROTI PURI:
- 2 cawan tepung gandum
- 1 tbsp majerin
- 1 tbsp minyak jagung
- 1 tbsp yis
- 1/2 cawan air suam
- sedikit garam
CARA-CARA:
Satukan semua bahan untuk roti puri kecuali air. Ramaskan sehingga jadi mcm bread crumb.
Lepas tu masukkan air dan uli seketika. Tutup doh dengan kain atau pinggan. Perapkan adunan ni dalam 30 min.
Ambil doh tadi, dan buat bulat-bulat terlebih dahulu. kemudian kita canaikan. Jangan lupa lapik dengan palstik supaya tak melekat ketika mencanai. Untuk adunan ni bole dapat dalam 15-18 ketul roti puri.
Kemudian untuk mengoreng, pastikan minyak banyak supaya roti tenggelam. Goreng roti sambil curahkan minyak ke atas roti. Kemudian dibalikkan setelah naik gelembung dan angkat.
SAMBAL SARDIN:
- 1 tin kecil sardin (saya suka guna mackerel brand ayam)
- 1 biji bawang holland
- cili padi (2-3 biji ) ~ patah-patahkan shj
- 2 tbsp
- sedikit air
CARA-CARA:
Untuk kuah sardin, kita hancurkan isi sardin dengan menggunakan garfu. Kemudian tumiskan bawang holland yang dipotong dadu. Masukkan cili kisar dan sedikir air.
Kemudian masukan sardin, cili padi sehingga kuah jadi pekat. untuk resepi ni saya masukkan 2 tangkai daun ketumbar untuk lebih aroma.
CHICKEN CHOP
BAHAN-BAHAN:
SOS BLACK PEPPER:
- 2 sudu planta
- 1 biji bawang holland
- 1 sudu tepung gandum
- 1 cawan air
- 1 sudu sos tiram
-1 sudu kicap manis
- 1 sudu lada hitam
- sedikit garam
UNTUK AYAM :
- 1 ulas bawang putih
- 1 sudu sos tiram
- 1 cawan tepung jagung
- 1 cawan bread crumb
- 1 biji telur
SHELLOUT SALTED EGG
BAHAN-BAHAN:
- serbuk salted egg (50g)
- 1 sudu butter/planta
- 1/2 tin susu cair
- daun kari 4 tangkai
- cili padi 10 biji
- 1/2 labu bawang putih
- 2 ekor ketam
- 2 ekor sotong
- sepiring kupang
- 2 tongkol jagung
CUCUR KACANG
BAHAN-BAHAN:
- secawan kacang hijau
- secawan kelapa parut
- 5 sudu besar gula better brown
- 6 sudu besar tepung gandum
bancuhan tepung:
- tepung beras
- tepung goreng Adabi
- 1 sudu besar planta
- 1/2 sudu kecil garam
BUAH MELAKA
BAHAN-BAHAN:
- 1.5 cwn tepung pulut
- sedikit pewarna hijau
- 1/2 cwn air
- kelapa parut digaul bersama sedikit garam
AGAR-AGAR MILO
BAHAN-BAHAN:
~1 peket agar-agar cap layang-layang (20g)
~14 sudu besar milo & 1/2 sudu kecil nescafe ~3/4 tin susu pekat manis
BUBUR ASYURA - VERSI UTARA
OLEH: ADELINE BIZ SHOPPE
Sebut pasal bubur asyura ni, macam-macam versi ada.
Sy nak share versi utara. Senang ja sebenarnya nak buat bubur asyura ni, cume remeh nak menyediakan bahan-bahannya.
Dah siap bahan-bahannya, kejap ja kacau.
Jom review resepi ni.
BAHAN-BAHAN:
~1 biji kelapa diparut ( perah sendiri guna blender ~ pakai air panas supaya santan pekat)
~1 ½ cawan tepung beras (kalau rajin rendam beras semalaman dan blend keesokan harinya ~ lebih sedap) – kak lin guna tepung beras jer.
~1 ½ cawan kacang hijau yang direbus
~1 cawan jagung yang direbus
~1 cawan keledek kuning yang dipotong kiub dan direbus
~1 cawan ubi keladi yang dipotong kiub dan direbus
~1 cawan kismis hitam
~8 sudu besar gula
~½ sudu kecil garam
~½ sudu lada hitam, 5 batang serai, lengkuas 2 inchi (diblend dan diambil airnya sahaja ~ tapiskan ya)
CARA-CARA:
Masukkan santan dan tepung beras (blend dahulu sekejap dan tuang ke dalam kuali supaya tepung tersebut tidak berketul)
Pastikan api sederhana dan kacau sampai mendidih.
Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas. Kacau perlahan-lahan sehingga betul-betul masak.
Akan ada buih pop pup macam lava gunung berapi. Kacau jangan sampai hangus sehingga bubur nampak pekat sekata dan berkilat.
Anggaran waktu memasak bubur asyura ni adalah dalam 45 min ~ 1 jam.
Bila dah masak, pasang api paling kecik dan bole dituangkan ke dalam bekas seperti dulang, Loyang yang dilapik daun pisang.
RENDANG AYAM
OLEH: ADELINE BIZ SHOPPE
BAHAN-BAHAN:
~ 1 ekor ayam (1.5kgs) ** dipotong 16 ketul
~ 2 biji kelapa parut ** saya blend dan perah sendiri untuk mendapatkan santan yg pekat dan fresh sebab tak suka guna santan kotak @ santan ready made
~ 1 cawan cili kering yang sudah dikisar bersama bawang merah.
~ 6 biji cili api (dikisar)
~ 2 inci kunyit hidup (dikisar)
~ 5 ulas bawang putih (dikisar)
~ 6 batang serai (dikisar)
~ 3 inci halia (dikisar)
~ 2 inci lengkuas muda (dikisar)
~ 2 batang serai diketuk
~ 2 helai daun kunyit / beberapa helai daun limau purut dihiris halus
~ garam secukup rasa
CARA-CARA:
Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut.
Kemudian dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja.
Akhir sekali, masukkan garam. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Kemudian boleh la taburkan daun kunyit @ daun limau purut yang dihiris halus sebelum ditutup api.
OLEH: ADELINE BIZ SHOPPE
BAHAN-BAHAN:
~ 1 kg daging tempatan - dipotong kiub sebesar 1.5 inci
~ 2 biji kelapa parut - saya blend dengan air panas dan perah sendiri untuk mendapatkan santan yg pekat dan fresh lemak2 gitu.
~ 1 cawan cili kering yang sudah dikisar bersama bawang merah.
~ 10 biji cili api hijau **
~ 3 inci kunyit hidup **
~ 5 ulas bawang putih **
~ 6 batang serai **
~ 3 inci halia yang tidak terlalu tua**
~ 2 inci lengkuas muda **
~ 2 batang serai diketuk
~ 1 keping gula kabung
~ 3 sudu besar kerisik
~ 2 helai daun kunyit / beberapa helai daun limau purut dihiris halus
~ garam secukup rasa - anggaran 1 sudu besar
** dikisar
CARA-CARA:
Panaskan sedikit sahaja minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama cili kisar sehingga garing sedikit. Kemudian masukkan daging, santan bersama serai yang diketuk.
Rendang daging ni perlu dimasak dengan api sederhana sahaja kerana dikhuatiri daging lambat empuk. Apabila daging sudah empuk, masukkan gula kabung, kerisik dan garam. Pada ketika ini perlu dikacau selalu supaya rendang tidak hangit.
Masak sehingga kuah pecah minyak. Kemudian boleh la taburkan daun kunyit @ daun limau purut yang dihiris halus sebelum ditutup api.
CONTOH GULA KABUNG YANG SAYA GUNAKAN |
Resepi:Daging Dendeng Asli
Resepi penuh boleh layari you tube di bawah ya.
Resepi : Laksa utara versi kak lin
Bahan-bahan:
**Sepeket laksa kering
**Timun jepun : 1 - 2 biji
**Bawang merah : 2 labu
**Cili padi : 10-20 biji Bahan untuk kuah:
**Ikan kembung : 6-8 ekor
**Cili kisar : 3 sudu besar
**Lada hitam : 5-7 biji
**Asam keping : 5-8 keping
**Sardin tin : seketul shj
**Ketam : 1 ekor
**Daun kesum dan 1 batang bunga kantan
** Garam :1 - 2 sudu kecik
#hidangan untuk 6-8 orang#
Selamat mencuba semua 😍
Resepi:Kuah Lada Daging Tetel versi Melaka
Resepi ni saya adaptasi dari resepi mak nani. Alhamdulillah menjadi kuah lada ni.
Bahan-bahan:
~ daging tetel 500g (direbus empuk) ~ saya suka rebus bersama daun pandan.
~ rempah kari ikan : 1 sudu besar
~ asam jawa : suku cawan
~ serai : 2 batang diketuk *
~ daun limau purut : 5 helai *
~ ajinomoto : 1/2 sudu kecil
~ garam : 1 sudu besar ( secukup rasa)
~ 4 sekawan : bunga lawang,kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih*
# Bahan bertanda * utk tumis
Bahan kisar:
~ cili kering kisar : 1/2 cawan
~ ketumbar : 1 sudu besar
~ jintan putih : 1 sudu kecil
~ jintan manis : 1/2 sudu besar
~ Lada hitam : 1 sudu kecil
~ bawang merah : 1 biji size besar
~ bawang putih : 1/2 labu
~ halia : 1 inci ~ lengkuas : 1 inci
~ kunyit hidup : 1 inci
Selamat mencuba .. Bole layari fb: ruzlin mohd sabri ig : adeline_biz_shoppe Blog: Adeline Biz Shoppe